6 simpele tips voor een gezonder leven

Soms lijkt het wel alsof je echt heel ingewikkeld moet eten om gezond te zijn: proteïneshakes, smoothies speltbrood… Eten wordt bijna een dagtaak als je al die foodgoeroes tevreden wilt stellen. Ik geloof daar niet zo in.

Ik merk het aan mijn lichaam als ik gezond leef: ik krijg meer energie, kracht en voel ik me vrolijker. Bij mij is het vaak belangrijker om bepaalde dingen níet te eten, dan bepaalde dingen wel. Ik heb hier een lijstje met tips die mij heel goed helpen om gezonder te leven.

1. Minder suiker in je dagelijkse maaltijden

Helemaal stoppen met suiker vind ik overdreven en teveel werk. Maar ik viel wel bijna 5 kilo af toen ik het suiker uit mijn dagelijkse maaltijden ging schrappen. In mijn geval betekende dit: muesli met fruit ipv cruesli, pindakaas ipv hagelslag op brood, biscuits of fruit tussendoor ipv snoep en chocolade en minder alcohol. Dit zijn dingen die relatief weinig moeite kosten, maar wel veel opleveren!

2. Beperk het aantal pakjes & zakjes

Ik ben niet van de anti-pakjes maffia, daar vind ik sommige gerechten echt te lekker voor. En ik kan het gewoon zelf niet maken. Wel probeer ik maximaal 1 tot 2 keer per week een pakje te gebruiken. De andere dagen eet ik verse groentes. Ook probeer ik wat extra groente toe te voegen bij de pakjes, zodat het zoutgehalte in ieder geval wat omlaag gaat.

3. Probeer veel te bewegen

Dit is voor mij wel een uitdaging, omdat ik een ‘zittend’ beroep heb. Ik probeer toch zoveel mogelijk te bewegen door een aantal trucjes:

  • Inefficiënt de trap op lopen. Als ik 3 dingen naar boven moet brengen, doe ik dat in 3 keer.
  • Zoveel mogelijk met de fiets of lopend te doen. Zie ook ‘8 redenen om de auto en de fiets te laten staan
  • Elke dag probeer ik 20 minuten te wandelen.
  • Ik probeer – als ik werk – minimaal één keer per uur te rekken en te stretchen.
  • En dat doe ik ook als ik ergens moet wachten.
  • Ik ga één keer per week naar de sportschool en probeer nog een keer per week intenstief te wandelen, fietsen of sporten met YouTube.

➤ Lees ook: Vijf redenen om te gaan sporten

4. Weet wat je eet

Ik heb een tijdje de eetmeter van het Voedingscentrum gebruikt. Gewoon om te kijken wat ik nou zoal naar binnen werk op een dag. Het interessante daaraan is dat je bijvoorbeeld ziet hoeveel kilocalorieën overal inzitten. Dit kun je natuurlijk ook checken aan de hand van de etiketten. Als in een ‘gezonde’ reep alleen maar suikers zitten, dan weet je genoeg. Zelfde geldt overigens voor vetten of zout.

5. Eet niet teveel

Dit klinkt logisch en dat is het ook, maar toch eet ik regelmatig teveel. Ik heb twee manieren om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

  • Neem een kleiner bord. Dan schep je de eerste keer minder op en dat lijkt het bovendien meer. Waardoor je voor je gevoel best veel hebt gegeten, maar je buik niet ontploft
  • Vries de restjes in. Vooral bij ovenschotels heb ik de neiging om te blijven snoepen totdat hij op is. Nu eten we de restjes op zondag of op drukke dagen op.

6. Eet ‘gezonde’ tussendoortjes

Ik vind het niet te doen om tussen de maaltijden door niks te eten. En soms heb ik ook gewoon zin om te snacken. Maar het maakt natuurlijk verschil of ik dan een lekkere cracker neem of een mars. Ik zorg dat ik altijd een paar ‘verantwoorde’ tussendoortjes in huis heb: rijstwafels, smarties, mariabiscuits, crackers, snacktomaatjes, pure chocolade, studentenhaver, Japanse mix.

Met deze 6 tips ben je volgens mij al een heel eind op weg. En ik vind het persoonlijk erg weinig moeite.

➤ Lees ook: Vijf gezonde dagelijkse gewoontes

Heb jij nog nuttige tips om zo gezond mogelijk te leven?

Ik ben 30+, getrouwd met Yuri en moeder van Anna (7). Ik werk als ZZP'er aan de grootste geschiedeniswebsite van NL en heb een (online) boekwinkel. Hierdoor ben ik elke dag bezig om efficiënter & doelgerichter te werken. En daar geniet ik heel mindful van :-)