Bron: pixabay

Mindful met problemen omgaan

Zoals ik al eerder heb verteld, heb ik veel aan mijn meditatie-app Calm. Dagelijks worden de beste tips, levenswijsheden en open deuren over mijn uitgestrooid. En veel wijsheden heb ik ontzettend veel aan. Zoals het omgaan met problemen.

Problemen: iedereen heeft ze. Tot in de eeuwigheid. Amen

En dat is eigenlijk gewoon ontzettend rustgevend. Voor mij en mijn probleemoplossend vermogen althans. Gewoon de wetenschap dat er altijd problemen zijn, maakt de verantwoordelijkheden van mijn oplossingsgerichtheid minder groot. Het is minder van levensbelang om al mijn problemen tot in den treure te analyseren en op zoek te gaan naar een oplossing.

Sommige problemen worden misschien ook nooit opgelost. Sommige relaties herstellen nooit, persoonlijke issues die altijd een dingetje blijven. En een groot aantal problemen worden na opgelost te zijn, doodleuk vervangen door anderen.

Verschillende problemen

Zoals Tamara Levitt van Calm het omschreef:

Mensen met relaties hebben relatieproblemen.
Mensen zonder relaties hebben vrijgezellenproblemen.
Mensen met kinderen hebben ouderschapsproblemen.
Mensen zonder kinderen hebben kinderlozenproblemen.

En natuurlijk zijn er problemen die opgelost moeten en kunnen worden. Maar dat zijn niet de problemen waar ik het meest mee worstel. Dat zijn de problemen waar ik niet zo direct een oplossing voor heb. Sussende, zeurende dingen die maar blijven bijten en jeuken. Ze zijn er. En als zij er niet meer zijn, dan komen er anderen.

Maar bij problemen geldt hetzelfde als bij alle negatieve emoties: alles gaat voorbij. Een probleem is nooit non-stop aanwezig en wordt opgelost of geaccepteerd. Alleen waar het ene probleem voorbij gaat dient het andere zich aan. Deal with it. En maak je er niet te druk over.

Problemen zijn er altijd. Alleen hoe we ermee omgaan kunnen we veranderen. En dat gaat makkelijker als je ze niet altijd hoeft op te lossen.

Lees ook: Alles gaat voorbij
… en: Calm: Hoe ik verslingerd raakte aan een meditatie-app
Meer artikelen over Mindfulness

Ik ben 30+, getrouwd met Yuri en moeder van Anna (7). Ik werk als ZZP'er aan de grootste geschiedeniswebsite van NL en heb een (online) boekwinkel. Hierdoor ben ik elke dag bezig om efficiënter & doelgerichter te werken. En daar geniet ik heel mindful van :-)